UNIUNEA NAȚIONALĂ A COLUMBOFILILOR DIN ROMÂNIA - MEMBRĂ FCI DIN 1969 UNIUNEA NAȚIONALĂ A COLUMBOFILILOR DIN ROMÂNIA - MEMBRĂ FCI DIN 1969 UNIUNEA NAȚIONALĂ A COLUMBOFILILOR DIN ROMÂNIA - MEMBRĂ FCI DIN 1969

Porumbeii voiajori creați de crescătorii români, câștigători de curse naționale și pe alte meleaguri

În ultimii ani am avut parte de numeroase surprize plăcute, în care porumbeii columbofililor români au reușit să câștige curse și trofee în campionate și pe columbodroame din străinătate.

Ultima „ispravă“ de acest fel are ca și protagonist un porumbel tânăr care provine din doi cursieri achiziționați de la un crescător român și care a reușit să câștige locul 1 într-o cursă națională de peste 700 kilometri într-o țară asiatică.  Este vorba despre o femelă cu seria 898-2023 care fost concurată de către columbofilul Asim Qadir în campionatul din Pakistan. „Sunt incredibil de recunoscător să vă anunț că, datorită lui Dumnezeu, am câștigat locul 1 la etapa națională de 700 kilometri. Această realizare nu ar fi fost posibilă fără sprijinul neclintit al prietenilor mei, care mi-au oferit cu generozitate porumbei din familii excepționale, în timpul vizitei în România. În plus, îi sunt recunoscător lui Johnson Jerry Pigeons pentru sprijinul constant în sportul columbofil. Părinții porumbelului câștigător al locului 1 sunt de la Radu Moldovan, din România, a cărui familie de porumbei remarcabilă de maraton a contribuit, fără îndoială, la acest succes. Vreau să îmi exprim aprecierea și față de firma Cest Pharma Internațional pentru produsele lor excepționale, care mi-au ținut porumbeii în cea mai bună stare, pe tot parcursul sezonului de curse. Transmit mulțumiri din suflet tuturor prietenilor mei care mi-au fost alături și m-au susținut la fiecare pas. Încurajarea și sprijinul vostru au fost de neprețuit și vă sunt profund recunoscător pentru asta“, a transmis, printr-un mesaj postat pe facebook, Asim Qadir.

Femela 898-2023 / Asim Qadir

Întrebat despre originile acestui performer, Radu Moldovan, columbofil din orașul Oravița, județul Caraș-Severin, a precizat că are în spate cursieri cu rezultate foarte bune, inclusiv câștigători ai etapei etalon a columbofiliei mondiale, Barcelona Internaţional.

Radu Moldovan

„În iarna anului 2022, mai precis în luna decembrie, Asim Qadir a achiziționat din lotul meu de matcă un număr de 14 pui. Fiind și în pragul sărbătorilor, iar noi, românii, din firea noastră, nu ne simțim bine dacă nu facem și un mic cadou, către dumnealui au plecat 18 puișori. Printre porumbeii achiziționați atunci se regăsesc și părinții porumbiței sale câștigătoare. Perechile din care i-am vândut produși lui Asimau fost verificate și de mine, în voliera mea, iar din aceștia s-au născut voiajori care au performat și pentru mine, precum masculul meu «Thor», un cursier de excepție, care a fost concurat în cadrul a patru curse de maraton la vârsta de 1 an și care a obținut locul 2 județean Berlin Tineret 2023 și locul 3 județean Maraton Tineret 2023. Tatăl porumbiței pakistaneze 898-2023 este original Mevlut Tekin, care are în spate mai mulți câștigători de Barcelona, precum «New Laureat», «Kleine Jade» și «Jeff», iar mama ei a fost reprodusă dintr-un semifrate cu al doilea porumbel sosit de la Barcelona, în Romania, în anul 2016, fiind totodată fiu și din locul 1 județean Palmares Harkov, 1.240 kilometri, pasăre din județul Dolj, și dintr-o fiică care provenea dintr-o soră bună cu locul 2 Provincia de Vest la categoria Extrem Tineret, în anul 2015, a lui Samuel Striblea, care este și mătușa lui 225281-2022. Din câte am văzut, femela 898-2023, concurată de către Asim Qadir, a obținut o clasare de vârf și la o cursă de 522 kilometri, de unde a sosit pe locul 20. Ca și amicul meu pakistanez și eu folosesc produsele firmei Cest Pharma. De fapt, programul meu se bazează 100% pe produsele de la această firmă, de care sunt foarte mulțumit și care în sezonul competițional reușesc să îmi mențină cursierii într-o formă sportivă cât mai bună“, a declarat Radu Moldovan.