UNIUNEA NAȚIONALĂ A COLUMBOFILILOR DIN ROMÂNIA - MEMBRĂ FCI DIN 1969 UNIUNEA NAȚIONALĂ A COLUMBOFILILOR DIN ROMÂNIA - MEMBRĂ FCI DIN 1969 UNIUNEA NAȚIONALĂ A COLUMBOFILILOR DIN ROMÂNIA - MEMBRĂ FCI DIN 1969

Maricel Iordache și tandemul Pancea Nicușor și Grosu Gheorghe au dominat prima etapă de Demifond a județului Mehedinți

Columbofilii din planul 1 de zbor al județului Mehedinți au simțit, pentru prima dată în acest sezon, gustul curselor de Demifond în data de 26 mai, printr-o lansare din localitatea Însurăței, etapă care a aliniat la start 9.395 porumbei și 195 crescători.

La acest concurs s-a evidențiat „tineretul înaripat“, yearlingii ocupând primele două poziții în clasamentul general al acestui zbor. Prima pasăre sosită pe concurs a fost tânărul mascul cu seria 0339534-2023, al lui Maricel Iordache, care a reușit să parcurgă cei 382 de kilometri cu o viteză medie de zbor de 1.689,40 metri pe minut.

Maricel Iordache

„Practic columbofilia din anul 2008, dar cu perioade de întrerupere. Prefer toate categoriile de zbor și dețin porumbei pentru fiecare categorie. Am început sezonul 2024 cu 98 de porumbei, un numeric cam mare pentru crescătoria mea. Motivul pentru care m-am aglomerat a fost faptul că în anul 2023 nu am zburat porumbeii din motive personale. La prima etapă de Demifond, din acest sezon, Însurăței, am angajat 82 de porumbei, reușind să clasez 40. Masculul sosit primul are la bază doi campioni naționali, bunicul fiind locul 1 național Viteză Maturi 2015, iar bunica locul 1 național As Speed Tineret și loc 2 național General Tineret 2021. Practic doar metoda văduviei, din cauză că nu-mi place piuitul de pui și mizeria pe care o creează aceștia în timpul sezonului competițional. Tânărul 0339534-2023 este destul de constant în sosirile de vârf. La etapa de Viteză Titu a sosit pe locul 66, iar la Valul Anei pe locul 65 pe clasamentul general. Este un porumbel de talie mijlocie, cu osatură bună, bine legat și cu o musculatură elastică. De-a lungul timpului am observat că ⁠porumbeii buni fac mereu diferența dacă sunt sănătoși și bine antrenați, iar crescătoria este menținută mereu curată“, a spus Maricel Iordache.
Tot un mascul tânăr a ocupat și locul 2 pe lansare, fiind vorba despre porumbelul cu seria 0342008-2023, al tandemului Pancea Nicușor și Grosu Gheorghe, care în cei 386 de kilometri pe care i-a avut de zburat a dezvoltat o viteză medie de 1.679,21 metri pe minut, ducând o luptă foarte strânsă pentru această clasare cu femela 0040174-2022, a aceluiași Maricel Iordache, care s-a clasat pe locul 3, la o diferență foarte mică, fiind înregistrată ca sosită cu viteza medie de 1.679,13 de metri pe minut.

În urma sosirilor bune și de vârf a porumbeilor lor de echipă, Pancea Nicușor și Grosu Gheorghe au fost fericiții câștigători și ai locului 1 Crescători la acest prim concurs de Demifond din sezonul 2024, cu un coeficient de 2,56 puncte de penalizare.

Nicușor Pancea

„Tandemul Pancea Nicușor și Grosu Gheorghe a luat ființă în anul 2019, categoriile de zbor preferate și concurate de noi fiind Viteza, Demifondul și Fondul, pe care le abordăm cu porumbei specializați pentru zborurile de o zi. Sezonul 2024 l-am început cu un lot format din 140 de cursieri. La această primă cursă de Demifond din planul de zbor am angajat un număr de 123 de porumbei și am reușit să clasăm 94. Metoda prin care îi pregătim este văduvia și angajăm atât femelele, cât și masculii. Ca și linii, aceștia provin de la tandemul meu Gheorghe Grosu. Cei doi voiajori de la echipă, care de data aceasta ne-au adus o victorie meritată prin câștigarea locului 1 Crescători pe concurs, au clasat toate cele patru etape din planul de zbor la care au participat până în prezent. Ca și calități fizice preferăm porumbeii de talie mijlocie cu o musculatură bine definită. Aceștia au reușit să facă diferența față de ceilalți, prin motivația pe care le-am aplicat-o în ziua îmbarcării, lăsându-i să aibă acces la cuibul lor. Masculul yearling cu seria 0342137-2023 s-a făcut remarcat încă de mic prin faptul că și la etapele de pui a reușit să claseze doua curse de locul unu pe județ, obținând sub un punct de penalizare din cele două etape“, a declarat Nicușor Pancea.
Pe locul 2 în clasamentul Crescătorilor s-a instalat Maricel Iordache, cu 4,04 puncte de penalizare, iar, cu un total de 14,05 puncte, Dragoș Lucian Tuță și-a asigurat prezența pe podium, ocupând locul 3 la acest concurs.