Cu siguranță, niciunul dintre columbofilii români nu este surprins atunci când vede faptul că Cristian Pughiuc, din Filiala Botoșani, se află pe una dintre treptele podiumului național la una dintre categoriile cu etape de maraton. Acesta este deja un multiplu campion național al României, cu nu mai puțin de 19 trofee naționale câștigate în decursul timpului. De asemenea, în afară de rezultate, Cristian Pughiuc se remarcă și prin câteva particularități și metode aparte.
Ultimul rezultat de top al lui Cristian Pughiuc este locul 1 Național As Extrem Palmares 2 ani, sezonul 2024. Performanța este răsunătoare având în vedere competiția din Provincia Moldova, dar și categoria, care este una dintre cele mai căutate de către columbofilii moldoveni. Pe de altă parte, după locul 1 Național As Maraton Palmares câștigat în 2022, rezultatul de la As Extrem Palmares 2 ani face din Cristian Pughiuc un columbofil aparte. Faptul că noul trofeu a fost câștigat tot cu o femelă, la fel ca în 2022, și tot la una dintre cele mai grele categorii ale Maratonului evidențiază o măiestrie deosebită.
„Săgeata Albastră”, noua stea a crescătoriei lui Cristian Pughiuc

Cristian Pughiuc și-a numit noua campioană „Săgeata Albastră”. Aceasta are seria RO-2022-0121202 și a devenit campioană națională la categoria As Extrem Palmares cu o evoluție de excepție. Mai mult decât atât, putem spune că și-a arătat clasa încă de la etapele cu puii, atunci când a concurat și a clasat la două etape de fond. La vârsta de un an fost la un pas de podiumul național tot la categoria As Extrem, iar la vârsta de doi ani, adică în sezonul 2024, și-a surclasat toată concurența și a devenit campioană națională, cu 79,08 puncte de penalizare. Atât în 2023, cât și în 2024, a zburat aceleași trei etape de maraton, adică (961 km), Birzai Național (965 km) și Madona Național (957 km). „În 2021 am achiziționat o femelă de la Frații Limburg din Olanda, care, în primăvara anului 2022, deși era tardivă, s-a împerecheat singură cu un al tardiv, nepot al unuia dintre cei mai buni porumbei ai mei, pe nume Blue Poznan. Au reprodus doi pui tot anul, pui pe care în toamnă i-am angajat la concursuri și chiar la etapele de fond. Am avut surpriza ca la al doilea concurs de fond cei doi frați să sosească primul și al doilea pe crescătorie și destul de bine și pe concurs. Am decis ca femela să nu o mai concurez, pentru că îmi și plăcea din punct de vedere fizic, și m-a răsplătit din plin”, a detaliat Cristian Pughiuc.
Femelele văduve, arma redutabilă
Metoda de concurare a porumbeilor folosită de către columbofilul din Ipotești este văduvia clasică. Până acum, se pare că femelele sunt cele care se pretează cel mai bine la sistemul pe care îl practică Cristian Pughiuc. Însă, acesta se folosește și de un mic „artificiu”. Astfel, a treia etapă de maraton va fi concurată mai tot timpul la natural, pe ouă, așa cum s-a întâmplat și în 2024. „Campioana este o zburătoare excelentă și la etape mai scurte, nu doar la maraton, acolo unde a concurat fantastic. Primele două concursuri de maraton a concurat la văduvie, cu masculul acasă, iar la ultimul concurs a fost angajată pe ouă de 4-5 zile. Fac această schimbare în timpul sezonului pentru un plus de motivație și până acum porumbeii mei au răspuns foarte bine”, a adăugat Cristian Pughiuc.

„Columbofilia se face 365 de zile pe an”
Chiar dacă este ajutat de către tatăl său în activitățile de zi cu zi în crescătorie, Cristian Pughiuc este un columbofil foarte implicat și dedicat. După cum singur explică, pentru el nu există perioade de repaos, chiar dacă porumbeii nu concurează încontinuu. „Mie îmi place să spun că acest sport se practică 365 de zile pe an. Nu există pauze, pentru că și în extrasezon avem foarte multe lucruri de pus la punct. Fie că ne îngrijim de sănătatea porumbeilor sau facem strategia pentru anul următor, fiecare zi trebuie folosită pentru a ne îmbunătăți din toate punctele de vedere”, consideră acesta.
Porumbeii de reproducție, „arma secretă”
În afară de lotul de zbor, Cristian Pughiuc acordă o deosebită atenție și reproducătorilor. Acesta are un compartiment de matcă format din foarte mulți porumbei consangvini, reproduși special pentru matcă. Cu siguranță acesta este un atu pe care nu mulți îl dețin, însă Cristian Pughiuc a reușit să stăpânească foarte bine metoda consangvinizării și azi poate să spună că este foarte aproape de a avea propria familie de porumbei. „În afară de lotul de zbor, lucrez foarte mult și în compartimentul de reproducție. Baza porumbeilor mei actuali sunt porumbeii de Sam de Jong, pe care i-am consagvinizat și care încă reproduc porumbei foarte buni. Aceștia sunt infuzați cu alți produși consangvini din alte linii și, în felul acesta, reproduc destul de mulți porumbei de calitate. De asemenea, opresc la matcă produși consangvini din toți zburătorii de top”, a explicat Cristian Pughiuc.

Așadar, noul rezultat de top al lui Cristian Pughiuc nu este altceva decât o nouă dovadă că se pricepe la ceea ce face. S-au văzut multe rezultate întâmplătoare în columbofilie, însă nu este cazul în ceea ce îl privește pe Cristian Pughiuc. Acesta a ajuns în topul columbofiliei românești muncind cu greu, în timp și respectând un plan foarte bine pus la punct!