Cel mai bun punctaj obținut din patru Maratoane sau zboruri de Extrem de către un porumbel voiajor în sezonul 2024, în cadrul U.N.C.R. Columba, l-a realizat tânăra femelă cu seria 191670-2023, ce aparține crescătorului Claudiu Loghin, din județul Iași. Performanța yearlingei, care a clasat un total de 3.573 de kilometri, acumulând 70,69 de puncte de penalizare, i-a adus crescătorului din capitala Moldovei marele trofeu național „Vasiliu Mihai“.
„În toamna anului 2016 m-am înscris ca membru columbofil al Filialei Iași, iar în anul următor am participat prima dată într-un sezon competițional ca membru activ. Doar că, la final de sezon, obținusem o singură clasare, și aceia la o etapă de Viteză. Văzând cum stau lucrurile mi-am dat seama că trebuie să fac o schimbare și am renunțat la toți porumbeii pe care îi aveam la acel moment și am început să fac primele achiziții serioase, care mi-au adus și primele satisfacții. În ultimii doi ani m-am focusat doar pe etapele de Maraton și cele de Extrem. Anul acesta, după antrenamentele din primăvară, făcute cu mașina personală, am dus porumbeii direct la concursul de Fond Cycow, din 1 iunie, cu o distanță de 596 de kilometri, iar la finalul acelei luni au mers cu toți la zborurile de Maraton și Extrem. După Cycow am împărțit oarecum lotul de păsări, tineretul, în mare parte, mergând la cursele de Maraton, iar porumbeii maturi, plus câțiva tineri, au mers doar la etapele de Extrem“, a declarat Claudiu Loghin.
«Alita’70», o tânără ambițioasă
După cum spune și vechiul proverb românesc „după muncă și răsplată“, eforturile crescătorului ieșean au fost răsplătite din plin la finalul sezonului, atunci când femela cu seria 191670-2023 a reușit să-i aducă în palmares un trofeu extrem de prețios. „Față de anii precedenți, când acest titlu era cunoscut drept Trofeul Calitate-Anduranță-Performanță, anul acesta a venit și cu o schimbare, Trofeul Vasiliu Mihai fiind acordat unei singure păsări, cu punctajul cel mai bun din patru etape de Maraton sau Extrem, indiferent dacă este din categoria tineret sau maturi. Noua campioană națională este o porumbiță tânără, are seria 191670-2023, iar în acest sezon a clasat toate etapele la care a fost angajată, dar cu punctaje foarte bune la etapele mai lungi de Maraton și chiar de Extrem. Mai exact, la prima etapă de Maraton – Augustow, 811 de kilometri, din data de 29 iunie 2024, a clasat pe locul 102 la nivel de județ, obținând 51,33 puncte de penalizare. La a doua etapă de Maraton – Kaunas Național, din 15 iulie, cu distanța de 857 de kilometri, a obținut un loc 4 la nivel de județ, cu 2,99 puncte de penalizare, iar la a treia cursă de Maraton – Seta, din 27 iulie, cu o distanță de 857 de kilometri, s-a situat pe locul 44 din zona a doua, cu 10,35 puncte penalizare. La ultimul concurs din sezon, zborul de Extrem Birzai Național, din 9 august 2024, unde am avut distanța aeriană de 1.045 de kilometri, a fost angajată din nou, clasând pe locul 8 județean, obținând un punctaj de penalizare de 6,02 puncte. Din toate cele trei etape de Maraton și una de Extrem, cu un total de 3.573 de kilometri clasați, a reușit să adune cele mai puține puncte de penalizare din țară, astfel fiind câștigătoarea valorosului Trofeu Național Vasiliu Mihai.

Această tânără femelă, botezată <<Alita’70>>, provine din masculul meu de bază <<Alfa>>, cu seria DV 05583-16-855, un porumbel original Menne und Tochter, fiind fiu din celebrul <<Kalle>>, care a realizat norma la categoria Palmares Barcelona 5 Ani, zbor la care a avut distanța de 1.200 de kilometri și unde a obținut marele Trofeu Primus Inter Pares 2010-2011-2012-2013-2014, iar mama este o femelă cu origini de Van Tuyl, de la care am așteptări mari și pe viitor, ea fiind nepoată << Blauwe Ster>> și <<Theodoros>>. Legat de acest super mascul <<Alfa>>, din el am avut cele mai multe păsări cu sosiri bune sau în top 10 la nivel județean la diferite categorii de Maraton și Extrem. Tot în acest sezon, la Madona Național, din 20 iulie 2024, cu o distanța de 1.039 de kilometri, am avut un mascul semifrate cu campioana, și el tot un fiu din <<Alfa>>, care a sosit pe locul 14 pe toată lansarea, din 17.573 porumbei și 1.074 crescători, fiind și locul 1 pe județul Iași.
Performanța obținută și câștigarea acestui trofeu național înseamnă foarte mult pentru mine datorită faptului că nu am avut parte de „mentori” care să mă ajute cu sfaturi, pierzând astfel mulți ani în care am făcut multe greșeli. Dar, cu multă muncă și perseverență, am reușit. Probabil voi mai face și alte greșeli pe viitor, sper să fie minore, dar acum consider că am intrat pe o traiectorie bună. Țin să mulțumesc tuturor colegilor din Filiala Iași, care prin muncă și dăruire se ocupă să avem parte de zboruri reușite. Și aici mă refer la toți cei implicați, de la îmbarcare, transport, delegați până la conducere. Doresc tuturor columbofililor un sezon bun în anul 2025 cu etape bune și vreme frumoasă“, a adăugat crescătorul ieșean.