UNIUNEA NAȚIONALĂ A COLUMBOFILILOR DIN ROMÂNIA - MEMBRĂ FCI DIN 1969 UNIUNEA NAȚIONALĂ A COLUMBOFILILOR DIN ROMÂNIA - MEMBRĂ FCI DIN 1969 UNIUNEA NAȚIONALĂ A COLUMBOFILILOR DIN ROMÂNIA - MEMBRĂ FCI DIN 1969

Bihorenii Comb. Rogojan și Familia Moldovan, câștigătorii concursului Stendal Național 2020

Una dintre cele mai dificile etape naționale de maraton dintre cele care s-au desfășurat săptămâna trecută a fost Stendal Național. În primul rând, vremea nu a permis lansarea porumbeilor la data stabilită. Abia luni, 20 iulie, condițiile meteo au fost suficient de prielnice pentru lansare, care a avut loc la ora 06:45. După acest moment, cursa s-a arătat a fi una dificilă, la finalul primei zi de concurs fiind anunțați doar 26 de porumbei din cei peste 3.700 angajați. Printre aceștia a fost însă și câștigătorul etapei, un mascul concurat de Radu Rogojan din Oradea, care contorizează o nouă prestație excelentă la etapele naționale. Cu două sosiri tot în prima zi, ambii porumbei nominalizați pentru echipă, Familia Moldovan, din Oradea, câștigă la același concurs primul loc la crescători, într-o concurență din care au făcut parte 380 de columbofili.

Anul acesta, la Stendal Național au fost angajați 3.792 de porumbei, participând un număr de 380 de crescători. A fost o etapă la care au participat columbofili din șapte județe din vestul țării (Arad, Bihor, Timiș, Sălaj, Satu-Mare, Caraș Severin, Maramureș) dar, de departe, cei mai buni au fost columbofilii bihoreni. Primele locuri, atât pe lansare, cât și la crescători, au fost câștigate de columbofili din acest județ. O participare surpriză la Stendal Național a fost cea a columbofilului Costel Ivan, din județul Prahova, pentru care Stendal Național a avut distanța de 1.315 km. Chiar și așa, o femelă a sa a reușit să claseze, răsplătindu-i astfel, curajul de a participa.

Radu Rogojan, locul 1 Stendal Național 2020 cu masculul BE-18-1124971 „Aventador”

După etapa Stendal Național de anul acesta, crescătorului Radu Rogojan i s-ar potrivi de minune expresia „o nouă etapă națională, un nou rezultat de excepție”, mai ales dacă ne gândim și la concursul Berlin Național de anul trecut. Pentru concursul de Stendal, Radu Rogojan a pregătit o echipă de 16 masculi văduvi, suficient pentru a avea o prestație de ținut minte. Un „super-mascul”, așa cum își descrie Radu Rogojan porumbelul câștigător, a reușit să devanseze întreaga competiție și să câștige mult-râvnitul loc 1 pe lansare, terminând cursa de 952 de km la ora 20:24:11 (1.162 m/min). „Principala calitate a acestui mascul este originea deosebită. Mama sa este o femelă originală Jelle Jellema, zburată la el și clasată pe locul 32 Limoges Național în 2014. Tatăl său este original Frans Bungeneers. „Aventador”, așa cum l-am numit pe câştigătorul acestei etape, este un mascul tânăr, yarling, dar a fost inelat cu un inel din 2018. După acest rezultat, probabil că ar fi fost cel mai bun porumbel de maraton din zona de vest anul acesta, dar la prima etapă de maraton pe care a zburat-o, deși a venit al treilea acasă, a intrat abia al 11-lea și a luat peste 40 de puncte de penalizare. Însă, eu am încredere că va face treabă foarte bună la Berlin Național. Este un porumbel special și cred că are tot ce îi trebuie pentru a câștiga Berlin Național. Pentru această etapă, porumbeii au beneficiat de o pregătire atentă. Zbor doar cu masculi văduvi, care se antrenează câte o oră dimineața și o oră seara. O dată pe săptămână sunt duși la un antrenament de 100 de km, sunt hrăniți pe boxe, iar pentru a îi motiva mă folosesc de boxe. Înainte de îmbarcare le deschid boxele, iar cum masculii sunt teritoriali, se motivează foarte bine”, a precizat Radu Rogojan. În afară de primul loc pe lansare, Radu Rogojan a mai ocupat și locurile 15 și 17, clasând în total 12 porumbei din 16 angajați.

Familia Moldovan câștigă locul 1 la crescători

Cel mai bun punctaj din clasamentul crescătorilor la Stendal Național a fost realizat de Familia Moldovan din Oradea. Două femele concurate la natural au reușit să sosească acasă în prima zi a concursului, la ora 21:33:57, respectiv 21:47:48, clasându-se pe locurile 13 și 21 pe lansare (947 km). Împreună, cele două femele au realizat un coeficient de 8,97 puncte de penalizare. „Practic, este primul concurs de maraton la care particip, deoarece abia în urmă cu un an și jumătate m-am înscris în asociație, iar la primul concurs de distanță de anul acesta nu am avut decât aproximativ 800 de km. Porumbeii i-am jucat la natural, cele două femele din echipă având ouă de nouă zile. Poziția de cuib și faptul că sunt mature au fost, de altfel, principalele motive pentru care le-am nominalizat la echipă. Ca origini, în marea majoritate, porumbeii mei provin de la Ilie Șantea și Ioan Miclos”, a explicat Costel Moldovan.

La nivelul clasamentelor județene, doar județele Arad, Bihor, Satu-Mare și Timiș au întrunit condițiile prevăzute de Regulamentul Național Columbofil al Federației Naționale pentru a putea fi realizate. Din Arad, la Stendal Național au fost angajați 1.070 porumbei și au fost 81 de columbofili participanți. Dintre aceștia, locul 1 județean a fost câștigat de Călin Ususan, la porumbei, și Cătălin Galos, la crescători. Asociația Timiș a fost reprezentată la Stendal Național de 983 de porumbei și 72 de columbofili. Dintre aceștia, primul loc la porumbei a fost câștigat de Cătălin Ionele, iar Oliviu Râmneanțu a fost câștigătorul de la crescători. Nu în ultimul rând, din județul Satu-Mare au fost angajați 684 de porumbei și au participat 68 de columbofili. Vasile Pop a câștigat locul 1 județean la porumbei, iar Vasile Onodi a ocupat prima treaptă a podiumului județean la crescători.