Dragi prieteni,
Așa cum probabil vă așteptați, noi organizatorii concursului, ne adresăm vouă datorită situației petrecute în timpul celei de-a doua curse, de la Aleksinac (170 km).
Există un proverb în poporul nostru: „După război mulți viteji se arată”, dacă am fi putut da timpul înapoi am fi procedat cu siguranță diferit. Greșeala a fost a noastră și ne asumăm acest lucru. Adevărul este că noi, în calitate de organizatori, suntem cei mai responsabili pentru această situație. Din acest motiv, am efectuat o investigație pentru a determina unde am greșit și pe viitor să putem evita asemenea catastrofă.
Datorită importanței evenimentului, am avut un meteorolog, care a monitorizat previziunile meteorologice prin satelit și pe baza acestor informatii, a fost estimat timpul cel mai potrivit de lansare a porumbeilor la antrenament.
Greșeala noastră, ca si a majorității crescătorilor de porumbei voiajori, este că ne bazăm pe diferite previziuni disponibile prin satelit pe internet, care sunt realizate în principal pentru uz uman și NU pentru CONCURSURI CU PORUMBEI VOIAJORI.
Pentru a afla adevărul despre ceea ce s-a întâmplat cu porumbeii care au participat la concursul nostru, ne-am adresat omului de știință sârb dl. Milan T. Stevancevic, partizan al METEOROLOGIEI ELECTROMAGNETICE HELIOCENTRICE , un om implicat activ în cercetarea în acest domeniu în Serbia, care a realizat o mulțime de lucrări științifice.
Din moment ce este om de știință, el are acces la site-uri la care noi nu avem, care arată situații meteorologice detaliate din întreaga lume, mai ales modul în care acestea sunt legate de influența reacțiilor care apar în „soare”.
Când s-a precizat locul lansării, el a spus că din 24 august până în 2 septembrie nu avem condițiile pentru un zbor sigur pentru porumbei, pe ruta Aleksinac – Belgrad.
Pentru 26 august el a spus doar că am avut rafale puternice de la Belgrad din est (până la 14 m / s), ceea ce înseamnă rafale puternice.
Aceste rafale puternice din est, lateral, „vânturi guinting” au acționat de la Ćuprija și cea mai puternică intensitate a fost la intrarea în Lapovo, care a forțat toate cele 6 stoluri să se întoarcă brusc la stânga din direcția lor (au fost văzute de la pompa OMV situată în apropiere de Lapovo, de crescători de acolo ).
Potrivit imaginilor prin satelit ale acțiunii vânturilor în direcțiile, înălțimea și puterea de acțiune, în acea parte a Serbiei, porumbeii ar fi putut zbura până la Valjevo cât mai mult posibil. O situatie similară s-a petrecut pe 30 septembrie, în timpul competiției cu pui, organizată de Federația Serbiei care a lansat porumbeii din sud, iar punctul de sosire a fost în nord. Toți crescătorii au avut pierderi mari.
Crescătorii de la Belgrad au lansat porumbeii de la Pojate (aproape de Aleksinac), în acea zi aproximativ 1600 de porumbei, din care au ajuns aproximativ 25% din porumbei.
De ce au fost aceste pierderi? Explicația este că acestia au fost afectați de un vânt puternic, lateral, vânturile de rafale, care i-au forțat pe puii de porumbei să se întoarcă spre est spre România. Începând cu aceea zi, un număr mare de pui a ajuns în România, iar unii au ajuns chiar la granița dintre România și Moldova. Din acest motiv, sosirea acestora în a doua, a treia și următoarele zile au fost nesemnificative.
Conform tuturor prognozele meteo disponibile, nu au existat rafale puternice de vânt, iar vremea a fost însorită și fără ploaie.
Poate că sosirea porumbeilor în țara noastră pe 27, 28 și 29 ar fi fost mai mare, dar în acele zile în Serbia a plouat ușor de-a lungul zilei și umiditatea în aer a fost foarte mare. Întregul stol de pui prezenți erau sănătoși și 90% erau în stare bună, ceea ce i-a determinat să zboare departe în direcția opusă, purtați de rafalele de vânt, care au acționat în acea zi în timpul zborului. Unul dintre cei mai importanți parametri meteorologici pentru un zbor sigur al unui porumbel voiajor este viteza și direcția vântului. Pentru noi, crescători, există prognoze meteo care indică direcția și viteza medie a vântului la înălțimea de până la 10 metri.
Prin aplicarea METEOROLOGIEI HELIOCENTRICE, care este susținută de noul satelit, MĂSURĂTORILE ELECTROMAGNETICE, este posibil să se obțină cu precizie date despre direcția vântului și modul și viteza de acțiune la altitudini de peste 10 m, de asemenea ca și consecințele acțiunii vântului solar, ca de exemplu râul atmosferic. Milan T. Stevančević ne-a recomandat ca cea de-a treia cursă să aibă loc pe 3 septembrie 2021 și ca porumbeii să fie eliberați după ora 9, adică ar putea pleca de la Pukovac la ora 10, ceea ce s-a și întâmplat. Ruta prin care porumbeii au zburat de la Pukovac la Belgradul a fost sigură, având în vedere parametrii acțiunii vânturilor și condițiile electromagnetice.
Având în vedere acest lucru, am angajat o echipă a domnului dl. Stevancevic pentru a ne spune care zile sunt sigure pentru zborul celei de-a patra și de-a cincea curse.Având în vedere tot ce s-a întâmplat, dorim să vă informăm că finala acestui concurs se amână.
Atunci când vor fi condițiile propice pentru zbor, când vom fi siguri că vom găsi ziua potrivită, vă vom informa în timp util.
Toate cele bune!