HOTARARI SEDINTA CND 19.09.2020

FEDERATIA NATIONALA A CRESCATORILOR DE PORUMBEI
Str. Fagaras, nr. 14, Sector 1, Bucuresti
COMISIA NATIONALA DE DISCIPLINA
HOTARARE
din data de 19.09.2020

Badea Dorel – Presedinte
Pescaru Catalin – membru-secretar, Grecu Marius – membru, Nastase Ilie – membru, Burca Ioan – membru, Vaida Andrei- membru.

Comisia Nationala de Disciplina a Federatiei Nationala A Crescatorilor de Porumbei s-a intrunit, cu respectarea dispozitilor art. 15 din Statutul Federatiei Nationale A Crescatorilor de Porumbei din Romania, in data de 19.09.2020, la ora 10:00, la sediul F.N.C.P.R. din Bucuresti, str. Fagaras, nr. 14, Sector 1, Bucuresti, pentru ca in temeiul art. 16 din Statut sa solutioneze urmatoarele:

1. Contestatia formulata de Catrinescu Gabriel impotriva Hotararii Consiliul Director al Asociatiei Columbofile Cozia data in urma sesizarii formulata de membrul columbofil Sitoiu Madalin referitoare la unele nereguli observate de acesta cu ocazia imbarcarii din data de 16.07.2020 la etapa SNIHURIVKA a Asociatiei Columbofile Valcea – Contestatie Catrinescu Gabriel;

2. Contestatiile formulate de membrii columbofili Andrei Daniel, Dumitru Andrei si Militaru Cristian impotriva Hotararii nr. 1/28.08.2020 a Asociatiei Columbofile Arges Pitesti;

3. Analiza sesizarii formulate de Preda Ionut si Preda Viorel, membrii columbofili ai Clubului Cosoba, judetul Giurgiu impotriva membrului columbofil Tarca Florin, din Cadrul Asociatiei Columbofile Giurgiu;

4. Sesizarea aspectelor semnalate de Presedintele in exercitiu al FNCPR, Marius Tunduc impotriva membrului columbofil Gruia Viorel (zis “Marcapiton”) din cadrul Asociatiei Columbofile Alba;

5. Sesizarea fraudei savarsite in cadrul actiunii “Vlad Tepes” in cadrul Asociatiei Columbofile Timis si Asociatiei Columbofile Iasi

6. Sesizarea formulata de Matei Romulus impotriva secretarului Asociatiei Columbofile Cluj Maier Vasile

La sedinta din data de 19.09.2020, a participat si doamna avocat Paul Raluca Lucia, avocat in Baroul Dolj, cu respectarea dispozitiilor art. 15, alin. 1. teza finala din Statutul F.N.C.P.R.
Comisia, fiind constituita legal, a inceput analiza sesizarilor cu care a fost investita.
Cu privire la sesizarea cu numarul 1, referitoare la aspectele constatate de catre membrul columbofil Sitoiu Madalin referitoare la neregulile sesizate de acesta cu ocazia imbarcarii concursului din data de 18.07.2020 la etapa “SNIHURIVKA” a Asociatiei Columbofile Valcea.

In vederea respectarii dispozitiilor atr. 29 din Statul F.N.C.P.R., pentru a analiza sesizarea de la punctul 1, la sediul F.N.C.P.R.,, a fost prezent membrul columbofil Sitoiu Madalin care a relatat ca la imbarcarea porumbeilor din data de 18.07.2020 pentru etapa de fond SNIHURIVKA ce a avut loc la Centrul de imbarcare A.S.Raureni din cadrul Asociatiei Columbofile Valcea, a facut parte din comisia de imbarcare a porumbeilor apartinand “Team Catrinescu”. Cu aceasta ocazie, a luat un porumbel dintr-un compartiment din partea stanga a lazii de transport, insa, la indicatia lui Manu Ionut (ingrijitorul porumbeilor crescatorului Catrinescu Gabriel) a pus porumbelul inapoi in lada de transport si a inceput sa imbarce porumbeii din compartimentul indicat de Manu Ionut.
Acesta a imbarcat toti porumbeii care erau in lada de transport, respectiv un numar de 5 porumbei, insa pe ceas apareau ca fiind imbarcati un numar de 6 porumbei. A adus la cunostinta lui Manu Ionut ca imbarcase 5 porumbei, dar pe ceas figureaza 6 porumbei, acesta spunandu-mi ca nu stie de ce si ca “vom verifica la terminarea imbarcarii porumbeilor”. Manu Ionut nu a luat nicio masura si nu a sesizat acest aspect responsabilului de Centru si nici tehnicul sau altei persoane din cadrul Centrului Valcea.
Dupa sosirea porumbeilor, a doua zi, in momentul in care contestatorul a aflat ca unul din porumbeii “Team Catrinescu” a luat locul I, a povestit cea ce se intamplase la imbarcare.
In continuare, fiind audiati, Catrinescu Gabriel si Manu Ionut si-au sustinut apararea in sensul ca cel dintai nu a participat la imbarcare, iar Manu Ionut a afirmat ca porumbeii au fost imbarcati de Sitoiu Madalin, iar daca ar fi constatat vreo neregula ar fi trebuit sa opreasca imbarcarea si sa sesizeze neregula tehnicianului si responsabilului de centru.
Totodata, Sitoiu Madalin a invederat ca in data de 19.07.2020, a anuntat telefonic despre neregulile constatate pe Domnul Presedinte - Sipoteanu Razvan, Beka Ion, Petre Daniel si TulbitaValentin.
Dupa audierea domnului Sitoiu Madalin, Comisia Nationala de Disciplina a audiat si pe Domnii Catrinescu Gabriel si Manu Ionut care si-au sustinut apararea, in sensul ca membrul columbofil Catrinescu Gabriel nu a participat la imbarcare iar Manu Ionut a afirmat ca porumbeii au fost imbarcati de Sitoiu Madalin, iar daca ar fi constatat vreo neregula ar fi trebuit sa opreasca imbarcarea si sa sesizeze neregulile tehnicului si responsabilului de centru.
Avand in vedere aceste nereguli sesizate, anterior intrunirii Comisiei Nationala de disciplina a FNCPR, Consiliul Director al Asociatiei Columbofile Cozia, s-a intrunit in sedinta extraordinara conform art. 18 alin. 5 din Statulul Asociatiei emitand Hotararea nr. 1/02.08.2020 prin care s-a dispus, avand in vedere probatoriul administrat, respectiv, sesizarile formulate, declaratile partilor implicate, fisele de imbarcare, evaluare, tabelul de stikerire:
- anularea etapei de fond Snihurivka din data de 18.07.2020 pentru crescatorul “Team Catrinescu”, avand in vedere dispozitile RNS ale art. 99, coroborate cu dispoziiile art. 35 din Statutul Asociatiei Columbofile Cozia Rm. Valcea;
- sanctionarea comisiei de imbarcare alcatuita din Domnii Bobolea Ion si Sitoiu Madalin, conform art. 35 alin. 1, lit b) din Statutul Asociatiei Columbofile Cozia Rm. Valcea cat si a Domnului Manu Ionut.

Analizand materialul probator depus pentru analiza acestui caz, Comisia Nationala de Disciplina din cadrul FNCPR, a concluzionat ca membrii echipei “Team Catrinescu” se fac vinovati de incalcarea RNS.

Cu privire la sesizarea cu numarul 2, referitoare la contestatia formulata de membrii columbofili Andrei Daniel, Dumitru Andrei si Militaru Cristian impotriva Hotararilor din data de 28.08.2020 ale Asociatiei Columbofile Arges Pitesti.
In vederea respectarii dispozitiilor atr. 29 din Statul F.N.C.P.R., pentru a analiza sesizarea de la punctul 2, la sediul F.N.C.P.R., in fata Comisiei Nationale de Disciplina au fost prezenti membrul columbofil Bejan Alin, Andrei Daniel – membru Club Bradu – presedinte FNCPR Arges, Dumitru Andrei- Tehnic Club Bradu si Militaru Cristian – Presedinte Club Bradu.
Acestia si-au sustinut puntele de vedere si au adus dovezi constand in inscrisuri, respectiv, fise de imbarcare, fise de stikere, declaratii de martor.
Membrul columbofil Bejan Alin a relatat aspectul conform caruia Conducerea Clubului Bradu ar influienta rezultatele la campionat, atat pentru podiumul national, provincial cat si judetean de la etapele de 160 km pana la peste 1000 km, sustinand ca imbarcarea porumbeilor se deruleaza extrem de repede si astfel se trece peste etapele obligatorii ce trebuie respectate la astfel de evenimente, aspecte ce nasc suspiciuni asupra corectitudinii rezultatelor finale.
Persoanele din conducerea Clubului, Andrei Daniel, Dumitru Andrei si Militaru Cristian, audiati fiind, sustin ca la Clubul Bradu nu existe nicio neregula, sesizaile de fraudare se datoreaza invidiei celorlalti membrii cauzate de rezultatele pe care le are conducerea Clubului la concursurile organizate, concursurile defasurandu-se in conformitate cu RNS. Motivand timpul scurt de imbarcare al porumbeilor, acstia sustin ca la Clubul Bradu s-au adus modernizari care au dus si duc la reducerea semnificativa a timpului de imbarcare al porumbeilor.
Cu privire la aceste nereguli, Consiliul Director al Asociatiei Columbofile Arges, s-a intrunit in sedinta extraordinara din data de 28.08.2020, conform art. 18. alin. 5 din satutul Asociatiei si a emis Hotararile nr. 1, 2, 3 si 4/28.08.2020 prin care s–a decis, avand in vedere probatorile administrate din care au reiesit, fara indoiala, neregulile savarsite de membrii din conducerea Clubului Bradu:
- Anularea etapelor de fond Ivanivka din data de 20.06.2020 si Snihurivka din data de 01.08.2020 pentru crescatorul Militaru Cristian, avand in vedere dispozitiile at. 99, alin. 3 din RNS, coroborate cu dispozitiile art. 19 lit. r din statutul Asociatiei Columbofile Arges;
- Anularea etapelor de maraton Tokmak din data de 04.07.2020 si Tokmak National din data de 18.07.2020 pentru crescatorul Andrei Daniel avand in vedere dispozitiile at. 99, alin. 3 din RNS, coroborate cu dispozitiile art. 19 lit. r din statutul Asociatiei Columbofile Arges;
- Anularea etapelor de maraton Tokmak din data de 04.07.2020 si Tokmak National din data de 18.07.2020 pentru crescatorul Team Andrei si Catalin avand in vedere dispozitiile at. 99, alin. 3 din RNS, coroborate cu dispozitiile art. 19 lit. r din statutul Asociatiei Columbofile Arges;
- Suspendarea Centrului de Imbarcare Bradu pentru etapele de maraton din sezonul 2021.

Comisia Nationala de Disciplina din cadrul FNCPR analizand materialul probator a consatat ca Andrei Daniel, Dumitru Andrei si Militaru Cristian, membrii columbofili se fac vinovati de fraudarea rezultatelor la concursurile columbofile mentionate mai sus.

Cu privire la sesizarea cu numarul 3, in care au fost analizate aspectele sesizate de membrii columbofili Preda Ionut si Preda Viorel ai Clubului Cosoba din jud. Giurgiu, impotriva membrului columbofil Tarca Florin din cadrul Asociatiei Columbofile Giurgiu, conform carora membrul columbofil Tarca Florin este acuzat ca ar fi ingreunat recuperarea unui porumbel ce apartinea fratilor Preda, ce concureaza sub titulatura Preda & Vory.
In vederea respectarii dispozitiilor art. 29 din Statul F.N.C.P.R., pentru a analiza sesizarea de la punctul 3, la sediul F.N.C.P.R., au fost prezenti la audiere in fata Comisiei Nationale de Disciplina a FNCPR membrii columbofili Preda Ionut si Tarca Florin.
Preda Ionut a relatat ca in data de 07.08.2020 a participat la imbarcarea porumbeilor pentru etapa “Palanca 8”, ce s-a desfasurat in data de 08.08.2020.
In data de 10.08.2020, dupa sosirea porumbeilor, la desigilare, el si fatele lui au fost abordati de domnul Tranca Florin care, in prezenta membrilor columbofili Enachescu Mircea si Filip Silviu, le-a adus la cunostinta ca porumbelul ce apartinea fratilor Preda, o femela, a fost prins de niste persoane “olteni” in zona Arcuda/ rulouri de gazon, iar pentru rascumpararea porumbelului este necesar sa platim 1.000 lei, tranzactia facandu-se prin domnul Tarca Florin.
A mentionat ca porumbelul disparut, este unul valoros, avand 11 clasari in szonul competitonal 2020, avand cele mai bune rezultate in crescatoria celor doi frati.
Preda Ionut a relatat ca l-a rugat pe Tarca Florin in data de 12. 08. 2020 sa ii indice numele persoanei la care se afla porumbelul, acesta a refuzat de fiecare data spunanad ca porumbelul a fost eliberat cu o seara in urma.
In data de 14. 08.2020 Preda ionut, a fost sunat de membrul columbofil Dragomir Florin care l-a anuntat ca a primit un pachet de la Tarca Florin, in care se afla porumbelul nostru si ca “un om cu suflet mare” ar fi platit rascumpararea porumbelului.
Prezent la audiere si membrul columbofil Tarca Florin, acesta a relatat ca nu sunt adevarate sustinerile celor doi frati, acestea au scopul de a defaima reputatia columbofila a acestuia. Acesta prezinta pe scurt toate activitatile laudabile pe care le-a intreprins ca membru columbofil in cadrul Asociatiei Columbofila “Porumbelul Calator” Giurgiu.
Comisia Nationala de Disciplina, in urma materialului probator depus a constatat ca Tarca Florin este vinovat de retinerea fara drept a porumbelului ce apartine altui crescator.

Cu privire la sesizarea cu numarul 4, referitoare la aspectele observate de catre Domnul Presedinte al FNCPR – Marius Tunduc, impotriva membrului columbofil ce posteaza prin intermediul retelelei de socializare Facebook sub numele “Relu Pigeon Loft” – membru al Asociatiei Alba, pentru aducerea de injurii, calomnii si alte mesaje obscene la adresa membrilor columbofili din judetul Alba, a Presedintelui FNCPR si a familiilor acestora.
In fata Comisiei Nationale de Disciplina nu au fost prezente niciuna dintre persoanele implicate in aceasta speta.
Comisia Nationala de Disciplina a analizat materialul probator depus de catre petent, respectiv, transmisiunile live postate pe reteaua de socializare Facebook a persoanei care posteaza sub numele “Relu Pigeon Loft” – membru al Asociatiei Alba, identificand ca aceasta persoane este Gruia Viorel (zis “Marcapiton”) din cadrul Asociatiei Columbofile Alba.
In urma analizei materialului probator Comisia Nationala de Disciplina constata ca persoana care a postat materialele defaimatoare pe pagina de socializare Facebook sub pseudonumul de Relu Pigeon Loft este Gruia Viorel (zis “Marcapiton”) din cadrul Asociatiei Columbofile Alba.


Cu privire la cazul numarul 5 intitulat “Operatiunea Vlad-Tepes” au fost analizate fraudele savarsite de crescatorii Stoin Sorin si Lupse Decebal din Cadrul Asociatiei Columbofile Timis si Senciuc Ciprian din cadrul Asociatiei Columbofile Iasi, la concursurile organizate in anul 2020.
In fata Comisiei de Disciplina nu au fost prezente partile implicate, Comisia Nationala de Disciplina a FNCPR, analizand probatoriul, respectiv, fise de clasament emise de responsabilul programului de concurs, a reiesit fara dubiu ca au fost comise fraude la competitiile organizate in cursul anului 2020.

Cu privire la cazul numarul 6, a fost analizata sesizarea membrului columbofil Matei Romulus impotriva secretarului Asociatiei Columbofile Cluj Maier Vasile, care a fost surpins imbarcandu-si singur porumbeii la etapa” Krupina” din data de 05.07.2020, incalcand astfel prevedrile at. 99 din RNS.
La audiere nu afost prezenta niciuna dintre parti, Comisia Nationala de Disciplina a FNCPR a decurs la analizarea probatoriului depus in sustinerea sesizarii, respectiv, declaratiile membrului columbofil Jucan Remus, a membrului columbofil Tothezan Marius si a membrului columbofil Boldea Vlad – Clubul royal Cluj-Napoca care au fost de fata cand Maier Vasile a imbarcat porumbeii singur si care i-au atras atentia ca incalca RNS, Maier Vasile a avut o atitudine aroganta, spunand ca nu are pe cine sa roage sa-i imbarce porumbeii.
Totodata, s-a luat act ca nu s-a putut intruni Comisia de Disciplina din cadrul Asociatiei Sportiva Columbofila a Judetului Cluj, pentru a se analiza cazul expus mai sus, datorita lipsei membrilor din Comisie.
Astfel Comisia Nationala de Disciplina a FNCPR a constatat ca Secretarul Asociatei Columbofile Cluj – Maier Vasile, la etapa din data de 05.07.2020- Krupina a imbarcat porumbeii singur, incalcand astfel prevederile RNS

Analizand aspectele ce fac obiectul sesizariilor FNCPR, Comisia Nationala de Disciplina, dupa audierea partilor implicate si analizarii probelor cu inscrisuri hotaraste conform art. 15 alin. 3 din Statutul F.N.C.P.R., raportat la art. 16 din acelasi Statut:

HOTARESTE

Cu privire la sesizarea cu numarul 1, referitoare la contestatia formulata de Catrinescu Gabriel, Comisia Nationala de Disciplina a hotarat cu majoritate de voturi, in conformitate cu dispozitiile art. 15 alin. 3 mentinerea Hotararii nr. 1/02.08.2020, respectiv
- anularea etapei de fond Snihurivka din data de 18.07.2020 pentru crescatorul “Team Catrinescu” (VL371), avand in vedere dispozitile RNS ale art. 99, coroborate cu art. 28 din Statutul FNCPR;
- sanctionarea comisiei de imbarcare alcatuita din Domnii Bobolea Ion (VL842) si Sitoiu Madalin(Sitoiu+Tudoroiu) (VL899), Manu Ionut cu anularea etapei Snihurivka avand in vedere dispozitile RNS ale art. 99, coroborate cu art. 28 din Statutul FNCPR ;
De asemenea, din probatoriul administrat a reiese ca vinovat se face si tehincul Centrului As Raureni, Cosma George (VL843), caruia i se va anula, avand in vedere dispozitile RNS ale art. 99, coroborate cu art. 28 din Statutul FNCPR, etapa de fond Snihurivka din data de 18.07.2020.
Totodata, incepand cu sezonul columbofil 2021, Team Catrinescu va imbarca porumbeii la un alt centru prestabilit de conducerea Asociatiei Columbofile Cozia.

Cu privire la sesizarea cu numarul 2, referitoare la contestatia formulata de membrii columbofili Andrei Daniel(Faxu) (AG81), Dumitru Andrei(Team Andrei+Catalin) (AG1069) si Militaru Cristian (AG895) impotriva Hotararilor Consiliului Director al Asociatiei Columbofile Arges Pitesti din data de 28.08.2020, Comisia Nationala de Disciplina hotaraste cu majoritate de voturi anularea rezultatelor obtinute in anul competitonal 2020, conform art. 28 din Statului FNCPR, suspendarea din functie si interzicerea ocuparii oricarei functii de conducere in cadrul Clubului sau Asociatiei pentru o perioada de 4 ani pentru membrii columbofili Andrei Daniel(Faxu) (AG81), Dumitru Andrei (Team Andrei+Catalin) (AG1069) si Militaru Cristian (AG895). Acestia, totodata, vor fi obligati ca, incepand cu sezonul competitional 2021 sa imbarce porumbeii la un alt centru de imbarcare desemnat de conducerea Asociatiei.

Cu privire la sesizarea cu numarul 3, formulata de membrii columbofili Preda Ionut si Preda Viorel ai clubului Cosoba din jud. Giurgiu, impotriva membrului columbofil Tarca Florin din cadrul Asociatiei Columbofile Giurgiu, conform carora membrul columbofil Tarca Florin este acuzat ca ar fi ingreunat recuperarea unui porumbel ce apartinea fratilor Preda ce concureaza sub titulatura Preda & Vory, Comisia Nationala de Disciplina a FNCPR hotaraste cu majoritate de voturi, intrucat nu a colaborat cu membrii Comisiei Nationale de Disciplina, refuzand sa furnizeze date despre modul in care a intrat in posesia porumbelului apartinand fratilor Preda, suspenndarea membrului Columbofil Tarca Florin din activitatea columbofila pentru sezonul competitional 2021 (un an) cu interzicerea dreptului de a concura porumbei in cadrul concursurilor organizate de FNCPR de la crescatoria avand coordonatele geografice actuale pe prioada suspendarii de un an.

Cu privire la sesizarea cu numarul 4, referitoare la aspectele sesizate de catre Domnul presedinte al FNCPR – Marius Tunduc, impotriva membrului columbofil ce posteaza prin intermediul retelelei de socializare Facebook sub numele “Relu Pigeon Loft” – Groza Viorel (Marcopitton AB713), membru al Asociatiei Alba, pentru aducerea de injurii, calomnii si alte mesaje obscene la adresa membrilor columbofili din judetul Alba, a Presedintelui FNCPR si a familiilor acestora, Comisia Nationala de Disciplina a FNCPR a hotarat in unanimitate suspendarea din activitatea columbofila pe o perioada de 10 ani cu interzicerea angajarii la competitiile columbofile a porumbeilor membrului columbofil Groza Viorel pe aceasi perioada de la crescatoria cu coordonatel geografice actuale, conform art. 28, alin. 1, lit. d) .

Cu privire la sesizarea numarul 5 intitulata “Operatiunea Vlad-Tepes” au fost analizate fraudele savarsite de crescatorii Stoin Sorin si Lupse Decebal in Cadrul Asociatiei Columbofile Timis si Senciuc Ciprian din cadrul Asociatiei Columbofile Iasi, la concursurile organizate in anul 2020, Comisia Nationala de Disciplina din cadrul FNCPR a hotarat in unanimitate propunerea catre Consiliul Director al FNCPR, de excludere din activitatea columbofila si de declarare ca “persoana non grata” a membrilor columbofili mentionati mai sus si anularea rezultatelor obtinute de catre acestia in anul competitional 2020, coform art. 28 lit. f) si g) din Statutul FNCPR .

Cu privire la sesizarea numarul 6, formulata de membrul columbofil Matei Romulus impotriva secretarului Asociatiei Columbofile Cluj Maier Vasile CJ 74, care a fost surpins imbarcandu-si singur porumbeii la etapa Krupina din data de 05.07.2020, incalcand astfel prevedrile at. 99 din RNS, Comisia Nationala de Disciplina a FNCPR hotaraste in unanimitate, conform art. 28 al Statutului FNCPR anularea rezultatelor obtinute in sezonul competitional cu maturii 2020 si suspendarea din functie cu interzicerea dreptului de a ocupa o functie de conducere in cadrul Clubului sau Asociatiei pentru o perioada de 4 ani

Prezenta Hotarare se poate ataca in termen de 15 zile de la data publicarii.

 

PRESEDINTE CND - FNCPR
Badea Dorel

inapoi